Dag Rogne komunalråd i Säffle.
Dag Rogne komunalråd i Säffle. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio

Nya simhallen i Säffle blir 50 meter

Rogne (C): "Vi vågar möta framtiden!"
1:44 min

Det blev stor majoritet när kommunfullmäktige på måndagskvällen beslutade om en ny simhall

– Vid voteringen blev det 33 röster för den längre bassängen och 8 mot, så beslutet blev en 50-metersbassäng i Säffle, säger Dag Rogne.

Hur känns det?

- Det känns bra att det är så stor majoritet och det känns bra att vi i Säffle vågar möta framtiden.

Ja, den nya simhallen i Säffle blir något utöver det vanliga, i varje fall i Värmland som ännu inte har nån 50 metersbassäng. Nu hoppas Dag Rogne och de andra som är för den långa bassängen att det nya säfflebadet ska bli en dragare som kan locka till sig simläger och simttävlingar till kommunen, samtidigt som säffleborna kan simma och bada i den stora bassängen.

– Ska man ändå bygga en simhall för så mycket pengar så kan man lika gärna bygga något som sticker ut och något som man inte tycker är för liten när den är färdig utan som håller 50 år framåt liksom, säger kommunalrådet (C).

Enligt Dag Rogne så visar kalkylen att en 50-metersbassäng kostar 236 miljoner att bygga, att jämföra med 200 miljoner för 25 meter. Och så blir det en ökad driftskostnad per år med 2,5 miljon när man bygger 50 meter, vilket bland andra moderaterna i Säffle kommunfullmäktige hänvisade till när dom sa nej till en lång bassäng.

– Det handlar om att vi får ökade driftskostnader över tid när pengarna behövs i skola, vård och omsorg. Det är det som bekymrat mig mest, säger Erik Blakstad, fullmäktigeledamot (M).

Så du beklagar det här beslutet?

Nej, det har varit en jättebra debatt med bra talare både för och emot. Och då lever ju demokratin och det tycker jag är bra. Nu är beslutet fattat och då får vi leva efter det, säger Erik Blakstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".