Per Aspengren tar emot underskrifter om Hammarö skolor
Per Aspengren tar emot underskrifter om Hammarö skolor Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio

Fukt på Mörmoskolan nytt problem för Hammarö

Per Aspengren: Det här ställer till det för oss
0:49 min

Hammarö kommun kanske måste ta nya tag med det omdiskuterade förslaget kring hur skolorna ska organiseras i framtiden. Detta efter nya besked om att Mörmoskolans lokaler har stora problem med fukt. Samtidigt har drygt 2000 namnunderskrifter för en folkomröstning i skolfrågan lämnats in.

Igår fick föräldrar på Hammarö ett brev med information om situationen. 

– Mörmoskolan har drabbats av fukt och vi måste kanske flytta ur lågdelen, säger Per Aspengren, kommunalråd i Hammarö. Förhoppningsvis kan vi vara kvar på den högre delen av skolan. 

Nu väntar han på besked om en månad efter undersökningarna av skolan.

– Har vi otur så kanske allting måste bort redan i vår och då har vi problem, säger Per Aspengren.

Förslag i februari

I februari presenterade den politiska majoriteten på Hammarö, alltså socialdemokraterna, centern och vänsterpartiet, sitt förslag på framtidens skollokaler i kommunen.

Bland annat handlar det om ett gemensamt högstadium på Hammarö utbildningscenter, att bygga om Hammarlunden 7 till 9 till en f till 6-skola, lägga ned Lillängsskolan och ha två parallellklasser i Götetorpskolan.

Bakgrunden är att behovet av förskolor och skolor på Hammarö ökar ju mer befolkningen i kommunen växer. Dessutom brann delar av Götetorpsskolan ner nyårsafton förrförra året. 

Under våren så har missnöjet kring skolplanerna växt och en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning har gjorts. 2030 namnunderskrifter lämnades in under morgonen och tanken är att de ska nu kontrolleras för att se om en folkomröstning kan bli aktuell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".