Mathias Karlsson, öppenvården, Laura von Kobyletzki läkare och forskare, Maria Gäwert sjuksköterska och Karin Lendrup läkare.
Mathias Karlsson, öppenvården, Laura von Kobyletzki läkare och forskare, Maria Gäwert sjuksköterska och Karin Lendrup läkare. Foto: Roy Malmborg.

Gripen föredöme i projekt mot depressioner

Läkare: " Bra med många insatser snabbt "
1:16 min

Depressioner botas med ett nytt teamarbete på landstingets vårdcentral Gripen i Karlstad. En modell, prövad i USA, har gett goda resultat.

Under tre års tid har en läkare och sjuksköterska på vårdcentralen jobbat efter en modell som används i USA och som även här ger goda resultat.

Maria Gäwert sjuksköterska som arbetar i teamet: 

– Vi jobbar med patienter med lätt till måttliga depresioner där jag är kontaktsköterska. När läkaren sätter in mediciner följer jag upp det enligt en rutin som vi har arbetat fram.

En sköterska och en läkare arbetar tillsammans med patienterna där täta besök och stödjande samtal snabbt sätts in och ger en direkt och kraftig insats till patienten. Det här gör att en rehabilitering kommer igång snabbt. Arbetet följer sedan ett schema som gör att både patienten och teamet får en tydligare bild av läkningsprocessen.

Karin Lendrup, läkare:

– Vi har sett att det är bra att följa patienter tätt när vi har satt in läkemedel. Vi kan då stötta andra former av insatser som är viktiga som det sociala livet, fysiskt träning, att fortsätta jobba åtminstonde deltid.

En god tillgänglighet till vården är ett ledord i processen för en snabb rehabilitering.

Mathias Karlsson, är områdeschef för öppenvården inom landstinget.

– Det viktiga är att vi visar att vi är tillgängliga. Vi kallar det för " Beon"  - bästa effektiva omhändertagandenivå.

Beon går ut på att bli mindre läkarfixerade och istället tänker på alla de yrken som finns på en vårdcentral - Fysioterapeuter, psykolog, sköterskor och kurator.

– Vi har bett våra medarbetare att berätta om bra arbetssätt och det här är ett av dem, säger Mathias Karlsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".