Framgångsrikt jobbprojekt för nyanlända

0:56 min

För ett år sedan startades integrationsprojektet ArbetsSkaparna för att hjälpa nyanlända ut på arbetsmarknaden, ett projekt som varit mycket framgångsrikt.

I höstas fick projektet bidrag från Tillväxtverket - och nu är det dags att redovisa resultatet.

– Utfallet är oerhört bra för en sådan kort tid vi hållit på. Projektmålen vi satte upp var egentligen för tre år men sedan sade Tillväxtverket att vi blev tvungna att korta det här. Vi förändrade inte målen men har ändå lyckats uppnå nittio procent av dem på ett halvår, säger Malin Pfeiffer som är projektledare.

Har det renderat i något företagande?

– Nu är det ju väldigt kort tid så de har ju inte kommit ut i företagande men 22 stycken har gått en starta eget utbildning på arabiska. Vi har ännu fler som vill gå och vi har fyra fem stycken som är på gång och letar lokaler och väntar på vår fortsättning, säger Malin Pfeiffer.

Hur ser den ut?

– Vi hoppas att vi får fortsätta för Tillväxtverket och då hoppas vi kunna starta lite fler starta eget utbildningar som är mer riktade åt specifika branscher och att de kan börja starta eget redan från första dagen samtidigt som de lär sig i en process där de får stöttning, säger Malin Pfeiffer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista