En person håller i en mobil. Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Latsbilsattacken Stockholm

VMA-meddelande via mobil snart möjligt

Lars Olsson, MSB: Det är på gång
0:58 min

Viktigt meddelande till allmänheten, ett så kallat VMA, kan vara avgörande vid stora kriser. Någon sådant skickades inte ut via mobilen i fredags vid lastbilsattacken i Stockholm, då det idag inte är möjligt.

Viktigt meddelande till allmänheten, ett så kallat VMA, kan vara avgörande vid stora kriser om människor ska få reda på att de är i fara. Men i fredags vid den misstänkta terrorattacken i Stockholm skickades inte något sådant meddelande ut.

Än så länge är inte den typen av massmeddelanden möjligt i Sverige.
Lars Olsson är ansvarig för VMA-meddelanden vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– MSB har förordat en annan teknik som heter EU-alert, cell broadcast, som fungerar även när mobilnäten är överbelastade. Meddelandet går du ut till alla i ett område. Det kan handla om ett kvarter eller hela Sverige.

Hur nära är vi att Cell Broadcast kommer att användas i Sverige?

– Det är svårt att bedöma. Det används i andra länder som USA, Nederländerna, Korea och Japan. Men det är på gång, säger Lars Olsson, MSB.

Regeringen vill också se en lagändring som gör det möjligt för telebolagen att positionera mobiltelefoner för att kunna skicka ut så kallade VMA-meddelanden. Tjänsten finns redan i många andra länder men stoppas i Sverige av lagtekniska skäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".