Interiörbild från Domkyrkan i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Svenska kyrkan fortsätter tappa medlemmar

Biskop Sören Dalevi: Det är sorgligt såklart
1:25 min

Drygt 3 400 personer i Karlstads stift valde att lämna Svenska kyrkan förra året. Minskningen är 1,3 procent, något lägre än riksgenomsnittet.

Karlstads stift, Värmland och Dalsland, hade förra året 263 469 medlemmar. Minskningen är 1,3 procent, vilket motsvarar 3 414 personer. 79,8 procent av befolkningen i vår del av landet är fortfarande medlemmar.

– Det är sorgligt såklart. Det är så uppenbart de dagar som gått efter det som hände i Stockholm att kyrkan har en väldigt relevant funktion att fylla, säger biskop Sören Dalevi till P4 Värmland.

Sett till hela landet var medlemstappet 90 000 personer, en minskning med motsvarande 1,5 procent. Svenska kyrkan hade vid årsskiftet 6,1 miljoner medlemmar.

I samband med statistiken presenteras idag också resultaten av en webbenkät där tidigare medlemmar svarat på frågan varför de begärt utträde ur Svenska kyrkan. 

40 procent svarade att de inte tror på Gud. Något som Sören Dalevi kommenterar såhär:

– Ja, precis. Detta är intressant att analysera ett steg till. Jag är ju forskare och vad folk säger i enkäter är inte alltid vad de egentligen menar. Jag tror det är mer komplext än bara om du tror på Gud eller inte. De flesta svenskar inser att Svenska kyrkan gör så mycket mer än att ha gudstjänster på söndagar.

Sett till kommuner skedde de procentuellt sett största medlemsbortfallen i Pajala och Hällefors kommun. Medan både Vaxholm och Bollebygd stod ut som de enda två kommuner där Svenska kyrkan procentuellt sett ökade i medlemsantal 2016.

Resultat av enkätundersökning är beställd av Svenska kyrkan via Nordstat. Enkäten besvarades av 5 384 personer under perioden 24/11-6/12 2016. 1 496 personer besvarade frågan om skäl till utträde ur Svenska kyrkan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".