Kim Bergman, ordförande i Brattforshedens flygklubb. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio
Kim Bergman, ordförande i Brattforshedens flygklubb. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio

Flygklubb kan tvingas bort från Brattforsheden

Kim Bergman: Jag tror inte att man tänkt rätt
1:21 min

Brattfors flygklubb kan tvingas flytta. Länsstyrelsen vill göra om området och vill köpa ut flygklubben.

– Ja, jag tycker inte att de har tänkt efter riktigt. Att göra ett museum av en flygplats och flygplatsen måste läggas ner. Det låter väldigt knepigt, säger Kim Bergman, ordförande i Brattforshedens flygklubb.

Brattforshedens flygklubb äger landningsbanan och två hangarer i Brattfors men kan nu tvingas flytta. Det är länsstyrelsen i Värmland som vill göra en helhet av området i Brattforsheden som idag är kulturreservat.

Det handlar om stora belopp om flygklubben tvingas flytta och bygga en ny flygplats. Det kan handla om summor mellan 15 och 20 miljoner.

Länsstyrelsen vill köpa ut flygklubben. Den vill bevara ett landskap som präglats av mobiliseringen som skedde under andra världskriget då krigsflygfält 16 byggdes på platsen. 

Senast 18 april så ska länsstyrelsen fått in värderingar på mark och byggnader men hos flygklubben tror man inte att den summa de kommer fram till räcker för en ny flygplats.

– Det finns inte många markägare som vill ha en flygplats i närheten så det blir svårt att hitta mark, säger Kim Bergman som är ordförande i Brattforshedens flygklubb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".