Bengt Sjöberg. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
Bengt Sjöberg, pastor och Kristdemokratisk kommunalpolitiker. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.

Pastorn som slutat gömma flyktingar

Bengt Sjöberg: "Vi uppmanar folk att det inte är någon idé att gömma sig"
0:52 min

Flera politiker och opinionsbildare i Sverige har lyft frågan att polisen ska lägga mer resurser på att leta efter gömda personer som fått avslag på sin asylansökan. Bengt Sjöberg, pastor i Filipstad tycker att reglerna är hårda nog.

Bengt Sjöberg, pastor och kristdemokratisk kommunalpolitiker i Filipstad har tidigare hjälpt till med att gömma personer som fått avslag på sin asylansökan, men med de senaste årens regeländringar så säger han till de som får avslag på sin asylansökan att det inte är lönt att gömma sig längre.

– Vi uppmanar folk att det inte är någon idé att gömma sig och att de ska gå på återvändarmötet och samarbeta med myndigheterna, berättar Bengt Sjöberg.

Just nu känner inte Bengt Sjöberg till någon som gömmer sig i Värmland, men han utesluter inte att det kan finnas de som bor hos släktingar, vänner eller andra som gömmer flyktingar. Fredagens terrorattack i Stockholm där en man som fått avslag har erkänt dådet tror Bengt Sjöberg kan leda till hårdare tag och strängare regler. 

– Man är rädd för att attityderna ska bli väldigt dömande mot alla inom en viss religion eller etnicitet och det finns mycket rädsla just nu har jag märkt, säger Bengt Sjöberg.

Att många ändå väljer att gömma sig efter att ha fått avslag har olika skäl, men ofta handlar det om att de säger att det handlar om deras liv.

– De hävdar med bestämdhet att de kommer bli dödade vid ett återvändande och då är vilken misär som helst bättre än det. Och det är inget tomt prat, jag vet människor som blivit dödade när de återvänt till sina hemländer, säger Bengt Sjöberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".