Helena Pallin framför biblioteket på Karlstads universitet.
1 av 2
Helena Pallin ser allvarligt på att det är framtida lärare som fuskar. Foto: Micael Thernström/Sveriges Radio
Björn Åstrand. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Björn Åstrand, Karlstads universitet. Foto: Sveriges Radio.

Många fuskare är lärarstudenter

Helena Pallin: "De har kanske studier som släpar efter"
2:39 min

Många av dem som fuskar på universitet är lärarstudenter, alltså de som i sitt framtida yrke ska hålla koll på andra studenter och elever. Vid Karlstads universitet är en av fyra fuskare lärarstuderande.

En granskning från P3 Nyheter visar att varannan student som fuskar vid Stockholms universitet pluggar till lärare. På Karlstads universitet finns inte samma överrepresentation av lärarstudenter bland fuskarna men det är ändå en stor andel.

– Det är ganska allvarligt att de som ska ut i skolan och jobba som lärare och förebilder fuskar, säger Helena Pallin, som sitter i disciplinnämnden på Karlstads universitet.

Björn Åstrand är dekan på lärarutbildningen vid universitetet.

– Här på Karlstads universitet är det dessvärre så att lärarstudenter verkar fuska lika mycket som andra studenter, säger Björn Åstrand. Det är proportionerligt i förhållande till studentgruppen.

Han tycker att man borde kunna vänta sig mer av studenter som vill bli lärare.

"Genvägar lönar sig inte"
– Man borde kunna förvänta sig av lärarstudenter att de får en djupare insikt av vad det betyder att lära sig saker och veta att ta genvägar i lärandet lönar sig inte. Då är fusk eller plagiat inte en väg man kan gå.

Bland studenterna finns förvåning men också förståelse för att fusket sker bland just dem.

– Det känns ju inte så lovande för lärarkåren direkt, man kanske behöver omvärdera hur man lägger upp sina examinationer, säger Olle Henrikssen.

– Det är fler som sökt till Paradise Hotell än till lärarutbildningen, men det visar att det krävs lite att studera till lärare, det är inte bara att man gör det, säger Johan Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".