Peter Kullgren (KD), kommunalråd i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Peter Kullgren (KD), kommunalråd i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

KD:s förslag: Fotboja vid avslagen asylansökan

Peter Kullgren om KD:s förslag om fotboja
1:13 min

Under dagarna som gått efter terrordådet i Stockholm har röster höjts för hårdare tag mot människor som fått avvisningsbeslut. Bland annat anser Kristdemokraterna att potentiella avvikare ska kunna kontrolleras med hjälp av fotboja.

På torsdagen lade partiet fram idén om fotbojan.

– Vi har någonstans mellan 8 och 13 000 människor som inte har skäl, och inte har fått lov, att stanna i Sverige. Om uppåt hundra personer har Säkerhetspolisen sagt att de inte bör få uppehållstillstånd. Man kan ju bedöma då att det finns något slags säkerhetshot där, säger Peter Kullgren (KD), biträdande partisekreterare.

Han menar att landet bör ha koll på personer som inte har fått uppehållstillstånd och inte får vara kvar i landet. I den här diskussionen har det också lagts fram förslag på att ha fler förvarsplatser, och att polisen ska kunna kontrollera personal på en arbetsplats utan att det finns någon brottsmisstanke. Somliga vill se fler avtal om utlämningar, länderna emellan.

Men Kristdemokraterna lägger alltså fram förslaget om fotbojan.

Var har ni fått för respons på förslaget?

– Det är både upp och ner, som med alla förslag. Jag tror det kommer att fortsätta att diskuteras också, säger Peter Kullgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".