Klas Hallberg
Klas Hallberg. Foto: Sveriges Radio.

Husfilosofen om de lyckade: ”Lite streber och bettskena”

Klas Hallberg om att bli lyckad och behovet av att koka ner livet till en fempunktslista.
3:06 min

Emotionell stabilitet, beslutsamhet, självkontroll, optimism och pliktkänsla. Det är de fem ingredienserna för att bli en lyckad människa, visar en studie från University College i London. Men man bör ta listan med en nypa salt, menar författaren och föreläsaren Klas Hallberg.

Enligt studien är man en lyckad människa om man har god ekonomi, många vänner och god hälsa. Men Klas Hallberg, författare, föreläsare och husfilosof i P4 Extra, tar de fem stegen dit med ro.

– Det verkar väl rimligt att man har lite ordning på känslorna så att man inte bara är totalt känslostyrd in absurdum, och att man har någon form av ansvarstagande, säger han.

Han är spontant tveksam till att optimism verkligen leder till att man lyckas.

– Jag tycker ju det är roligare att vara optimistisk och gillar att hänga med optimistister. Men när jag tittar på vilka som är framgångsrika i mitt umgänge, då är det lite krassa personer ofta. Lite streber och bettskena, säger Klas Hallberg.

Ovan kan du lyssna på en längre del av Malin Kling Uddgrens samtal med Klas Hallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".