Amanda Kästel, fd blödarsjuk
Amanda Kästel, drabbades hårt av blödarsjukan i puberteten. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio

Amanda drabbad av blödarsjuka

Måns Edlund: "Det behövs mer forskning"
1:24 min

50 000 tjejer i Sverige har blödarsjuka - utan att veta om det. En av dem var Amanda Kästel från Björneborg, som nu vill bryta tabut kring mensen och vad som är normalt.

Nu går Förbundet Blödarsjuka i Sverige ut med en kampanj på webben för att få flickor och kvinnor som lider av blödningssymtom i tysthet att söka hjälp och få rätt diagnos. De vanligaste formerna som drabbar kvinnor är von Willebrands sjukdom och trombocytfunktionsdefekter. Vanliga symtom är rikliga menstruationer, näsblödningar, blåmärken och förlängd blödning efter operation eller förlossning. Även en mildare form av blödningsrubbning kan orsaka svåra blödningar i samband med operation, olycka eller förlossning. Men det var först när Amanda Kästel fick mens, som sjukdomen blev ett stort problem för henne.

– Jag kunde blöda i samband med mensen upp till 25 dagar i månaden, säger Amanda Kästel.

Det behövs mer forskning och upplysning i ämnet. Det menar läkaren Måns Edlund som är specialist på kvinnosjukdomar.

– Både forskning och den allmänna medvetenheten behöver öka. Det är ett problem som man tyvärr förbiser alltför ofta i skolsjukvården och i den övriga sjukvården, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".