Odling av bakterier. Foto: Scanpix
Foto: Scanpix.

Stort utbrott av multiresistenta bakterier

Ingemar Hallén: VRE är resistent mot en viss typ av antibiotika
2:22 min

19 fall av den multiresistenta bakterien VRE upptäckts i den värmländska sjukvården. Det är det största utbrottet hittills av multiresistenta bakterier, enligt Nya Wermlands-Tidningen.

Sedan det första fallet upptäcktes i januari har 1 800 prover tagits för att spåra bakterien, och 19 fall har alltså upptäckts på sjukhusen i Torsby och Karlstad.

Upptäckten är oroande av två skäl enligt landstingets smittskyddsläkare Ingemar Hallén:

– VRE är resistent mot en viss typ av en viss typ antibiotika som man använder vid allvarliga infektioner av den här bakterien. Men däremot finns det antibiotika kvar så det går att behandla. Men det finns mindre att välja mellan. Det andra skälet är att den är svår att bli av med i miljön, den är svår att städa bort.

Hur drabbas den som angrips av dessa bakterier?

– Det är viktigt att veta att bakterien är inte mer sjukdomsframkallande än andra bakterier av samma typ. De flesta som bär på bakterien blir aldrig sjuka. Däremot om man har nedsatt immunförsvar så löper man en större risk att få en infektion.

Har ni det här under kontroll?

– Multiresistenta bakterier är ett jätteproblem globalt. I Sverige och i övriga Skandinavien samt Holland har vi ett relativt bra läge, men det är ökande även här. Därför är det en viktig kamp att hålla det borta från sjukhusen eftersom de mest känsliga individerna finns där.

En annan viktig del i kampen mot denna bakterie är att hålla antibiotikaförskrivningen nere.

– Man ska använda antibiotika bara när det behövs, säger Ingemar Hallén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".