Bilbrand Filipstad
Tidigare i år satte någon eld på en bil på en parkering i centrala Filipstad. Foto: Bergslagens räddningstjänst

Forskaren: "Pyromani är en extremt ovanlig diagnos"

"De flesta som anlägger bränder är inte pyromaner"
0:58 min

Polisen misstänker att en pyroman härjar i Filipstad men forskaren Sara Uhnoo menar att det kan ligga andra motiv bakom bränderna .

 Sara Uhnoo forskar om anlagda bränder vid Göteborgs universitet och hon menar att det nödvändigtvis inte behöver vara pyromaner som ligger bakom bränderna.

– Pyromani är en extremt ovanlig psykiatrisk diagnos och de flesta som anlägger bränder och döms för mordbrand är inte pyromaner, säger hon.

Hon kan inte uttala sig om det specifika fallet i Filipstad men menar att det finns många andra motivbilder som kan ligga bakom bränderna.

– Det kan handla om spänningssökande som är ett typiskt ungdomsmotiv. Sen finns det också de som anlägger bränder som har någon sorts hämndmotiv och sedan finns det de som anlägger bränder av försäkringsskäl, berättar Sara Uhnoo.

Det finns flera anledningar till att bränder lockar vissa personer. 

– Den har ett explosivt belopp, den drar åt sig uppmärksamhet och sätter igång olika samhällsresurser. Som ung kan man tycka att det är häftigt att brandkåren och polis kommer dit och att det händer någonting, säger Sara Uhnoo. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".