Läraren Timmy Rommestam coachar David Olsson-Spets.
Läraren Timmy Rommestam coachar David Olsson-Spets. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio

E-sport på schemat på kulturskolan i Kil

Timmy Rommestam, lärare: "Det ligger helt rätt i tiden"
1:36 min

E-sportrörelsen har blivit lika stor som innebandyn i Sverige och har en stor publik. Vi besökte kulturskolan i Kil där e-sport numera står på schemat på kvällarna.

Kulturskolan i Kil har startat en utbildning på kvällstid för den som är intresserad av att lära sig e-sport. När P4 Värmland kommer på besök drillas fyra unga killar i spelet Overwatch, där man spelar i lag med sex personer mot ett annat lag, i en annan del av världen.

En av spelarna är David Olsson-Spets.

Vad vill du lära dig?

– Jag ville bli bättre på Overwatch och ha något att göra efter skolan, säger han.

Han hoppas lära sig mer om taktiker under kursen. Läraren Timmy Rommestam är nöjd med den nya kultursatsningen.

– Det här är ju en helt nysatsning inom kultur. Det finns väl inte någonstans inom kultur mer än här i Kil, säger Timmy Rommestam.

Cirka 400 000 personer i Sverige ser dagligen på e-sport i någon form, och ungefär 100 000 personer är organiserade i föreningar som på något sätt håller på med e-sport, visar siffror från vadslagningsföretaget Betson. Det gör e-sporten till en lika stor rörelse som innebandyn. Timmy Rommestam är säker på att vi kommer att se mer av e-sport framöver.

– Utvecklingskurvan sedan Counter strike global offensive (ett spel släppt 2012) har ju gått spikrakt uppåt sedan 2012 när det kommer till prispengar och stora arenor. Så ja, jag tror att det här är bara början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".