Gruppbild från en muminvärld. Foto: Pressbild
Foto: Pressbild

Mumin ingen storfavorit enligt barnen

Ann Skagerling: "Inte vår största kioskvältare"
4:38 min

P4 Värmlands barnpanel och utlåningen av Tove Janssons böcker på Karlstads bibliotek talar samma språk - Mumin är ingen kioskvältare.

Häromdagen presenterade Karlstads kommun stolt nyheten om planerna på en upplevelsepark med Mumintema - den andra i världen efter Muminvärlden i Finland. Dels hoppas man kunna locka vuxna asiater som tydligen är lika förtjusta i Mumin som vi svenskar som lägger en massa pengar på designprylar med muminmotiv - men också barn såklart. Men hur mycket läser egenligen de värmländska barnen Tove Jansson?  Ann Skagerling, bibliotekarie på Kronoparkens bibliotek, konstaterar:

– Det är väl inte våra största kioskvältare, böckerna har ju några år på nacken, säger hon.

På Kronoparkens bibliotek står en pappfigur av Mumintrollet, men de flesta känner inte igen honom.

– De flesta gissar på Spöket Laban. De känner igen bilden men kan inte sätta namnet direkt, säger hon, men hoppas samtidigt att Tove Janssons böcker ska nå fler nu efter debatten om Muminvärlden på Skutberget.

– Det är både smärtsamt och roligt - och det ju är det som är med Tove Janssons sätt att skriva. Det är poetiskt, det är vackert, det är rytm, det är känslor, det är något väldigt sorgset för det mesta. Och samtidigt lyckas hon få det på slutet så att man sitter med ett leende, säger Ann Skagerling.

Barnpanelen med Emil, Julia och Edvin blev inte överförtjusta när P4 Värmland berättade nyheten om att det planeras en Muminvärld på Skutberget.

– Neej! Menar du Mumintrollen?

– De där som är typ vita? De är faktiskt ganska gulliga.

Om barnpanelen fick bestämma - vad skulle ni ha byggt?

– Om man rev lite skog, då kan man göra lite värre karuseller. Som Helix 2.0.

– Som ett Sunne Vattenland blandat med Liseberg - det skulle vi ha!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".