Erik Nilsson, Kristdemokraterna i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Erik Nilsson, Kristdemokraterna i Karlstad. Foto: Sveriges Radio.
P4 Värmland granskar moskébygget

KD: "Väldigt allvarligt om de har den inriktningen"

Kd: "Vi vill veta varifrån pengarna kommer"
1:05 min

Uppgifterna om att islamiska kulturföreningen är salafister oroar kristdemokraternas kommunalråd i Karlstad, Erik Nilsson. Han anser att föreningen öppet ska ta avstånd från salafistiska uttalanden.

I juni är det tänkt att Karlstads kommun ska säga ja eller nej till islamiska kulturföreningens önskan att få bygga en moské på stadsdelen Rud. Frågan är omdebatterad och splittrar såväl Karlstadsbor som politiker. 

Islamiska kulturföreningen har - trots att man fått frågan flera gånger - inte velat svara på vilken inriktning inom islam man tillhör, men har bjudit in salafistiska föreläsare.

P4 Värmland har också intervjuat flera personer som säger att islamiska kulturföreningen verkar ansluta sig till salafismen, en fundamentalistisk gren inom islam som beskrivs som intolerant och antidemokratisk.

– Det är en kvalificerad gissning att de är salafister, säger Mohamed Omar, bloggare, poet och före detta islamist.

P4 Värmlands granskning visar bland annat att flera salafistiska föreläsare bjudits in till den lokal föreningen använder som moské idag.

Kristdemokraternas kommunalråd Erik Nilsson säger sig känna till att salafistiska föreläsare bjudits in av islamiska kulturföreningen.

– Ja, jag har hört det förekommit sådana rykten, och jag hoppas och tror och förutsätter på något sätt att det inte är den inriktningen föreningen har, för i så fall tycker jag att det är väldigt allvarligt, säger Erik Nilsson (KD).

Är det okej att islamiska kulturföreningen bjuder in salafistiska föreläsare?

– Jag tycker att man ska tänka sig för både en och två gånger innan man gör det. Jag tycker nog att man öppet ska gå ut och ta avstånd från sådana uttalanden. Jag tror att föreningen skulle tjäna på det.

KD har ännu inte bestämt sig för hur man ställer sig till förslaget om att låta islamska kulturföreningen bygga en moské på Rud.

– Vi som parti har inte satt ner foten ännu. Enligt plan- och bygglagen finns inga hinder. Det vi sagt är att vi vill se över finansieringen, vart kommer pengarna ifrån, det vill vi ha presenterat för oss, säger Erik Nilsson.

Liksom andra politiska partier hänvisar också Kd till religions- och yttrandefrihet. Politikerna menar att det är svårt att som politiskt parti och som kommun ställa krav eller ha åsikter om föreningars verksamhet.

Vi har upprepade gånger bett islamiska kulturföreningens talesperson om en intervju men fått nej.

Därför granskar P4 Värmland moskébygget.

Mer om P4 Värmland granskar moskébygget i Karlstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".