Rickard Gustafsson. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Rickard Gustafsson. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Rikard byggde ett arkadspel

Rikard Gustavsson:"När jag tog tag i det så var det inte ett så stort projekt"
5:46 min

Det finns trots allt några stycken världen över som tycker att det här med arkadspel är det bästa som finns. Rikard Gustavsson i Karlstad är så pass hängiven att han byggde ett eget.

Hemma i arbetsrummet står Rikard Gustavssons egensnickrade arkadspel. Intresset för just arkadspel började när han var liten.

– Mariebergsskogen och Liseberg tror jag det var som satte igång mitt intresse. När jag var liten så spelade man på spelen i Mariebergsskogen som aldrig byttes ut, så det var alltid de äldsta och sämsta spelen som aldrig funkade som jag spelade. Men sen åkte man till Liseberg någon gång om året och gick in i fyra-fem våningar med bara roliga spel och alltid det nyaste, berättar Rikard Gustavsson.

För fem år sedan byggde han ett eget arkadspel. Efter 15 år av planering och hundratals timmar är det idag nästan klart. Det fattas fortfarande dekaler och smågrejer men det går att spela på. Och istället för ett spel så är det tusentals.

– När jag väl tog tag i det så var det inte ett så stort projekt. Jag följde inga mallar, jag hade inte tillgång till cnc-fräsar som folk har och sådana saker. Utan jag köpte några mdf-skivor och en sticksåg och sedan körde jag igång. Sedan så finns det ju entusiaster som importerar delar, knappar och sådant, och då kan man köpa från dem. Och datorn är ärvd, så det blev inte så dyrt, berättar Rikard Gustavsson.

Rikard Gustavssons spel är inte identiskt med ett vanligt arkadspel, men till utseendet är det likt. Han tror att det finns en framtid för arkadspel.

– Nu har det ju kommit en revival igen och jag tror faktiskt att det kommer till Sverige också. I USA är det ganska stort, där finns det så kallade "Barcades", pubar med arkadspel. Man betalar inträde och sen kan man dricka öl, käka mat och spela gratis. Men det kanske är alla i min generation som är så nostalgiska och inte kan släppa arkadspelen som tror på det, säger Rikard Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".