Aakash Budathoki, med rötterna i Bhutan, jobbar som integrationssamordnare på Röda korset. Även engagerad i kommunpolitiken i Forshaga.
1 av 2
Aakash Budathoki är den ende värmlänningen som är född i Bhutan, enligt SCB:s statistik. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Aakash Budathoki tillsammans med ettårige sonen Runav, vid Bhutans flagga. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Aakash Budathoki och ettårige sonen Runav vid Bhutans flagga. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Ökat antal utlandsfödda och fler nationaliteter i Värmland

Aakash Budathoki: "Invandrare ingen homogen grupp"
5:16 min

Antalet utlandsfödda i Värmlands län har ökat med 23 procent på tre år. Antalet nationaliteter har också blivit fler.

Aakash Budathoki är den ende i länet från Bhutan. Några år efter att hans pappa hade mördats och en av hans bröder försvunnit, kom Aakash till Forshaga som flykting 2005.

Där jobbar han numera som integrationsansvarig på Röda korset i Forshaga, och sitter även i kommunstyrelsen.

För Aakash var föreningslivet nyckeln till en lyckad integration.

– Sen jag kom till Forshaga upptäckte jag det fantastiska föreningslivet vi har i det här landet. Där träffade jag många intressanta människor, kompisar, och samtidigt fick jag göra det jag tycker om, som politiken och idrotten. Det man behöver, närhet, kompisar, gemenskap, det fick jag här och det är det som gjorde att jag blev kvar i Forshaga, säger han till P4 Värmland.

Aakash Budathoki är en av de 35 706 utlandsfödda personer som vid årsskiftet var folkbokförda i Värmlands län. En ökning med drygt 6 600 personer, eller 23 procent, jämfört med hur det såg ut tre år tidigare.

Och antalet nationaliteter kan få den som har bilden av ett traditionellt homogent Värmland att haja till. Totalt finns 164 nu existerande nationer representerade bland de utlandsfödda, tre fler än för tre år sen. Dessutom är 39 personer är från vad som klassas som "okänt land".

Norrmännen är flest, 6 108 personer, medan Syrien efter de senaste årens migration är uppe på andra plats. 4 865 av de folkbokförda i länet är födda i Syrien, att jämföra med knappt 700 personer tre år tidigare.

Därefter kommer Finland och Irak på drygt 2 000 personer, Tyskland på knappt 1 500 och Thailand och Iran på drygt 1 000.

Kungadömet Bhutan, som ligger inklämt mellan Kina och nordöstra Indien, är ett av 13 länder som det bara finns en person från i Värmlands län. Aakash Budathoki flydde som barn tillsammans med sin familj, först till Indien och senare till Nepal.

– Bhutan var inte ett demokratiskt land, man fick inte ha en vanlig vardag där. Min pappa protesterade, han tyckte inte att det var mänskligt att begränsa individens frihet. Pappa protesterade och det gjorde att vi var tvingade att fly, säger Aakash Budathoki.

Familjen tillhörde den nepalitalande minoriteten i Bhutan, och i exil startade Aakash pappa ett politiskt parti som kämpar för gruppens rättigheter.

Men hösten 2001 mördades pappan i Nepal, ett mord som aldrig har klarats upp. En kort tid senare försvann också en av Aakash bröder i Indien. Familjen vet fortfarande inte vad som har hänt.

2005 fick Aakash komma som kvotflykting till Sverige.

– Jag bodde i New Dehli, där det bor flera miljoner, och hamnade i lilla Forshaga. Tyst och lugnt. Det kändes väldigt annorlunda. Samtidigt hade jag en massa frågor och funderingar, varför just jag behöver fly, vad gör jag här? På sätt och vis var jag kanske vilse ett tag, hade många för tankar helt enkelt.

Och för Aakash blev alltså föreningslivet vägen in i samhället. Föreningarna måste spela en huvudroll om integrationen av människor som kommer idag ska fungera, menar han.

Han tycker också att människor klumpas ihop för mycket i integrationsdebatten.

– Vi tenderar att betrakta invandrargruppen som en homogen grupp. Men så är det inte, det vet vi, men ändå när vi planerar insatser och åtgärder tenderar vi att gå tillbaka och betrakta gruppen som en grupp. Kommunerna, särskilt på små orter som Forshaga, måste börja inse vilka resurser vi har tillgång till och ta vara på dem. Landstinget ska ta hand om läkarna, finns många som går arbetslösa. Och frivilligsektorn, de kan öppna upp och välkomna dem i samhället.

I rollen som integrationsansvarig på Röda korset i Forshaga har Aakash Budathoki de senaste åren träffat många som har flytt från Syrien, och han är imponerad över den kompetens han har mött.

Han har också engagerat sig i kommunpolitiken, han sitter i kommunstyrelsen för Socialdemokraterna. Men han är oenig med sitt parti om de tillfälliga uppehållstillstånden, som den rödgröna regeringen har infört. De försvårar integrationen, menar han.

– Det gör det. Om man inte har framtidstro, då har man svårt att känna sig hemma. När jag kom hade jag bara fem rupies på fickan och ett par små väskor med halvtrasiga kläder. Däremot fick jag samma möjlighet som alla som är infödda här att utbilda mig och tänka framåt. Det är väldigt viktigt, jag trodde på min vardag och min framtid i det här landet. Jag blev motiverad, jag kunna bestämma att här har jag min framtid och kunde satsa 100 procent.

Härifrån kommer flest utlandsfödda bland de folkbokförda i Värmland län:

Norge 6 108 personer
Syrien 4 865
Finland 2 179
Irak 2 174
Tyskland 1 454
Thailand 1 081
Iran 1 045
Somalia 999
Polen 993
Afghanistan 985
Nederländerna 908

Enligt statistiken kommer 688 personer från Bosnien, men dessutom är 760 registrerade på Jugoslavien. Det framgår inte hur många av dem är från Bosnien.

13 länder är representerade med en person var i statistiken: Bahamas, Barbados, Bermuda, Bhutan, Botswana, Burkina Faso, Fiji, Guyana, Kiribati, Nordkorea, Mocambique, St Lucia och Seychellerna.

Källa: Statistiska centralbyrån

Fotnot: Totalt finns 168 länder, plus "okänt land", med i statistiken för Värmlands län. Men då ingår fyra länder som inte längre existerar: Jugoslavien, Serbien-Montenegro, Sovjetunionen och Tjeckoslovakien.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".