Peder Hyllengren. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Peder Hyllengren, terrorforskare vid Försvarshögskolan i Karlstad. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Forskare ser nya frågetecken i ansökan om att bli stiftelse

"De finansiella frågetecknen är inte uträtade"
3:57 min

Den ansökan om att bli stiftelse som Islamiska kulturföreningen lämnat in väcker nya frågetecken, tycker forskaren Peder Hyllengren på försvarshögskolan i Karlstad:
- Det är oklart var pengarna kommer ifrån och ansökan andas en konservativ prägel.

Idag har P4 Värmland i sin granskning rapporterat om hittills okända planer som Islamiska kulturföreningen har för moskébyggnaden.

I den ansökan som föreningen lämnat in om att bli stiftelse så finns bland annat planer på en religiös friskola.

Där finns också uppgifter om ekonomin som visar att de insamlade medlen hittills är blygsamma.

HÄR kan du ta del av alla artiklar i vår granskning.

Peder Hyllengren, terrrorforskare på försvarshögskolan i Karlstad, har fått ta del av de här nya uppgifterna och menar att frågetecknen nu växer.

- Man säger att projektet till 90% är finansierat, men det är en helt annan lägre summa som syns i bokföringen, och det är väldigt oklart var de resterande pengarna kommer ifrån.

Varför är det viktigt att veta hur moskén finansieras?

- Saudiarabien men också andra intressenter i Gulfen har varit väldigt aktiva i att finansiera moskébyggen i Europa. Det gör de inte för att vara hyggliga i största allmänhet utan det här är ett sätt att köpa sig inflytande över moskéer, över styrelser, vilka som blir imamer och vilken inriktning moskéerna får.

- Vad jag förstått har föreningen erbjudit Karlstad kommun att öppna sina böcker. Det är ett erbjudande som jag tycker att kommunens parter ska ta tillvara, säger Peder Hyllegren.

Därför granskar P4 Värmland moskébygget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".