Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Carina Brandow och Emmanuel Rise med barnen Uma och Jeremiah. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
Carina Brandow och Emmanuel Rise med barnen Uma och Jeremiah. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.

Emmanuel ska utvisas - tvingas lämna barnen

Emmanuel Rise: "Jag vill inte lämna mina barn"
5:38 min

I 4,5 år har Emmanuel Rise bott i Karlstad tillsammans med sin svenska fru och deras två barn. Men nu ska han utvisas till Burma, landet som han flydde från för 20 år sedan.

Att Emmanuel Rise har familj och jobb här och att barnen riskerar att inte få träffa sin pappa igen på flera år, är inte tillräckliga skäl för att bevilja honom uppehållstillstånd. Emmanuels fru Carina Brandow säger att familjen lever i en mardröm.

– Det troligaste är att han arresteras och fängslas när han återvänder till Burma.

Carina berättar att det svåraste är att inte veta vad som kommer att hända och att de inte har någon aning om hur långt ett eventuellt fängelsestraff kommer att bli. Handlar det om ett halvår eller flera år? Ovissheten tär på familjen.

Det var det gemensamma engagemanget för demokratiarbetet i Burma som gjorde att Emmanuel Rise och Carina Brandow lärde känna varandra. De träffades i Thailand i Mae Sot, nära gränsen till Burma 2006. Emmanuel hade flytt till Thailand från Burma för att arbeta för demokratirörelsen i exil; Carina arbetade med ett biståndsprojekt. 2008 blev de ihop och året efter föddes sonen Jeremiah.

Nu lever familjen tillsammans i Karlstad sedan 2012, och i höstas föddes dottern Uma. Men nu ska Emmanuel utvisas, efter 4,5 år i Sverige.

– Jag är en vuxen människa. Det är jättejobbigt och jättetråkigt men jag klarar mig. Men barnen... Att veta att de inte kommer att få ha sin pappa här och att han inte kommer att få träffa barnen, det är det jobbigaste tycker jag, säger Carina.

Hon är på väg till skolan för att hämta äldsta barnet Jeremiah som snart går ut första klass. I en bärsjal på magen bär hon dottern, som har hunnit bli nio månader. Enligt planerna är det Emmanuel som ska gå på föräldraledighet nu i mitten av maj då Carina ska ta tjänstledigt från sin vanliga forskartjänst vid Försvarshögskolan och börja ett nytt jobb på MSB. Men nu vet de inte längre hur det blir.

Emmanuel har fått tacka nej till fortsatt anställning på sitt jobb inom industrin eftersom Migrationsdomstolen gett Migrationsverket rätt i att utvisa honom till Burma, landet han flydde från för 20 år sedan. Anledningen till att Emmanuel hotas av utvisning är att Migrationsdomstolen inte anser att han har kunnat styrka sin identitet.

Hans burmesiska passhandlingar utfärdade av burmesiska myndigheter, har efter analys visat sig vara manipulerade på något sätt, något varken Emmanuel eller Carina har vetat om.

I domen från Migrationsdomstolen står det att: "...statens intresse av att veta vem som uppehåller sig i landet måste anses väga tyngre i det här fallet." Tyngre än inskränkningen i familjelivet är det som avses.

Emmanuel har försökt styrka sin identitet på annat sätt med hjälp av vittnesintyg från flera personer som intygar att han är han, och med en DNA-analys som visar att han är helsyskon till en syster som numera är bosatt i USA och är amerikansk medborgare. Men det räcker inte. Inte heller har Migrationsdomstolen tagit hänsyn till olika expertutlåtanden om svårigheten att få giltiga burmesiska passhandlingar.

Emmanuel Rise är rädd för att han inte ska få återse barnen igen på många år.

– Jag vill inte lämna dem. Jag vill vara med dem, för de är mina barn. Och jag har ansvaret att uppfostra dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".