En lagbok och en domarklubba. Foto: Anders Wiklund/TT.
Foto: Anders Wiklund/TT.

Dokumenten i Kevinfallet borta

Karin Rosander: "Det finns gallringsföreskrifter"
0:58 min

Åklagarkammaren i Karlstad har kastat dokumenten i utredningen kring mordet på fyraårige Kevin i Arvika.

Chefsåklagare Niclas Wargren säger till SVT Nyheter Värmland att utredningen har gallrats bort, något som sker rutinmässigt. De har enligt Wargren letat efter dokumenten men varken hittat dem på åklagarkammaren eller på Riksarkivet. Hoppet står nu till att en kopia av akten ska finnas på Åklagarmyndighetens huvudkontor i Stockholm.

Att dokumenten gallrats bort är helt enligt rutinerna, enligt Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten.

– Det finns gallringsföreskrifter från Riksarkivet och av dem framgår det att allmänna handlingar får gallras efter fem år när det gäller brott där den misstänkta inte har fyllt femton år, säger Karin Rosander.

Hon tror inte att det finns kopior någonstans.

– Osvuret är förstås bäst, men jag bedömer den chansen som liten. Vad jag vet har man inte hittat någonting ännu och den finns inte på centralarkivet här i Stockholm heller.

Om akten är borta kommer en eventuell granskning av fallet att försvåras.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".