Mattias Walan skådespelare
1 av 2
Mattias Walan skådespelare Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio
Ånglok på museijärnväg. Foto: Malin Hoelstad/Scanpix
2 av 2
Ett ånglok på museijärnväg, dock inte samma som det som kommer till Fryksta station. Foto: Malin Hoelstad/Scanpix

Ånglok firas med teater

Kunskapsteatern: "Hoppas på en del aha-upplevelser"
0:49 min

När ett ånglok ska invigas vid Fryksta station blir det med hjälp av en teaterföreställning som handlar om hur Kil kom att bli en järnvägsknut.

Bakom föreställningen står Kunskapsteatern, vars mål är att kombinera underhållning med fakta. Tidigare har teatern bland annat satt upp en föreställning om stenåldern med pojken Goliat i fokus.

Mattias Walan på Kunskapsteatern berättar att tågteaterföreställningen, som heter Det stora tåglånet, utspelar sig på 1800-talet.

– Jag tror att man kommer att veta mer om tåghistorien i Kil efter att man sett föreställningen. Vi hoppas på en del "aha- var det så det var"-upplevelser, säger Mattias Walan, som själv lärt sig en del genom arbetet.

Rallare som bygger järnvägen, lokförare och tjuvar är några karaktärer som syns i rollistan. Publiken kommer att se dem uppträda utomhus vid ångloket och två järnvägsvagnar.

Premiären sker i början av juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".