En person utför elarbete. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
1 av 2
Allt för många gör elarbeten de inte är behöriga att göra. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Kim Reenaas, chef för Avdelningen för Produkter vid Elsäkerhetsverket. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Kim Reenaas, chef för avdelningen för Produkter vid Elsäkerhetsverket. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.

Hemmafixare gör elarbeten de inte får göra

Kim Reenaas, Elsäkerhetsverket: Många gör elarbeten själva
1:45 min

Allt för många hemmafixare utför elarbeten hemma som de inte får utföra. En undersökning som Elsäkerhetsverket har gjort visar att detta sker i tre av tio hushåll.

Fyra av tio bostadsägare har köpt någon form av elmateriel det senaste året. Enligt Elsäkerhetsverkets kartläggning görs inköpen i byggvaruhus och fackhandel och informationen inför köpet inhämtas oftast i själva butiken. Den information som köparen efterfrågar handlar oftast om produktens funktion och hur den ska installeras

Undersökning visar att det är vanligt att någon i ett hushåll utför elarbeten i den egna bostaden. De personer som utför elarbeten själva är i huvudsak män (91 procent), i medelåldern (40-59 år) och bor i villa.

Under vår och sommar verkar det också vara någon form av högsäsong för hemmafixarna.

– Det tror jag säkert att det kan vara. Men jag hoppas att det i framtiden inte ska vara det och att man hittar bättre aktiviteter under sin semester. Det kan spara tid och pengar men det kan framförallt spara vår hälsa och våra liv om vi faktiskt beter oss rätt i våra anläggningar där hemma, säger Kim Reenaas, chef för Avdelningen för Produkter vid Elsäkerhetsverket.

Men pillar vi privatpersoner för mycket med de fasta installationerna i våra hem?

– Ja, och nu har vi frågat dem själva. Det visar sig att väldigt många gör elarbeten trots att det kräver behörighet.

De flesta elarbeten som utförs kräver dock inte behörighet, men det förekommer. Undersökningen visar att obehörigt elinstallationsarbete förekommer i tre av tio  hushåll.

De vanligaste jobben är:

  • Fast anslutning av lampor
  • Installation av nya strömbrytare och uttag
  • Kabeldragning och installation av dosor med mera förekommer.

Undersökningen inger dock visst hopp enligt Elsäkerhetsverket:

– De allra flesta har uppgett att de avstått från att göra arbetet själv om det funnits mer information i butiken. Och det är en sådan sak vi vill fortsätta arbeta med, säger Kim Reenaas på Elsäkerhetsverket

Den 23 maj kommer Elsäkerhetsverket att möta handeln och diskutera resultatet av undersökningen och vilken typ av insatser som skulle kunna leda till ökad informationsgivning i samband med försäljning av installationsmaterial. Allt ska sedan sammaställas och överlämnas till regeringen 30 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".