Två ungdomar vid en hästtävling.
Filip Ågren och Emma Haag, två värmlandshopp under Wermland Equestrian Games som arrangeras på Hammarö under helgen Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio

Värmländska hopp i helgen

Första tävlingsdagen på Wermland Equestrian Games
2:58 min

En av Värmlands största hästsporttävlingar i år, Wermland Equestrian Games, arrangeras ute på Hammarö med start idag. Filip Ågren och Emma Haag är två av de värmländska ryttarna.

Ungefär 1000 starter kommer det att vara totalt, fördelat på 300 ekipage. Under torsdagsförmiddagen gjorde Filip Ågren sin första start där hindren var 130 cm höga.

– Det var ingen succé. Jag satt på en sjuårig häst som inte gjort så många 130-klasser förut, och har tidigare haft problem med att den stannar i ett hörn, så det var vad som hände idag, säger han.

Filips andra häst, Cardina, skadades för två år sedan och har behövt byggas upp från grunden igen. Senare under tävlingarna i helgen kommer Filip att rida även henne.

– Det är den första tävlingen hon gör i år så därför har jag inga stora resultatmål, det är en ren igångsättningstävling, säger han.

Till sommaren hoppas han göra ett Young rider-EM i Slovakien. En annan mycket lovande värmländsk ryttare är Emma Haag, 16 år. Förutom tävlingarna på Hammarö så har hon Wierden Dutch Youngster Festival i Holland i början av juni framför sig.

– Det är en tävling som inte vem som helst kan åka på, utan svenska landslagsledningen utser åtta ryttare som de anser är bäst i Sverige. Nu har jag fått en personlig inbjudan som gör att de kan skicka nio ryttare, säger Emma Haag.

Emma gjorde sin första tävling under torsdagen även hon. Men på fredagen debuterar hon i en högre klass.

– Det är i morgon det gäller, så jag hoppas att det går bra då.

Och av alla tävlingsdelar som genomförs under helgen är flaggskeppet Swedish 7-star Spring Tour, där man tävlar om 1,5 miljoner kronor i prispengar och en plats i finalen under Falsterbo Horse Show i sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".