Klarälven. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Klarälven. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Värmland lockar fler turister

Jonas Jacobsson: "2,2 miljoner gästnätter förra året"
1:22 min

Värmland lockar alltfler turister. Första kvartalet i år hade 13 000 fler gästnätter än förra året på hotell, vandrarhem, stugbyar och camping, enligt Visit Värmland. En ökning med fem procent jämfört med samma tid förra året.

Totalt var det 288 000 gästnätter under januari till och med mars i år. Det är antalet turister från Sverige, Tyskland, Nederländerna och Kina som ökar mest. Däremot blev de norska och danska turisterna färre, enligt statistiken från Visit Värmland, där länets kommuner och företag inom turistnäringen ingår.

Även under helåret förra året ökade antalet gästnätter, då med fyra procent jämfört med 2015, till 2,2 miljoner.

37 procent av dessa gästnätter var köpta av utländska gäster, vilket gör Värmland till ett av länen med mest internationella besökare.

 – Generellt sett så får det gärna vara paketerat och klart vad gäller besöket. Övernattning, turistmål, mat med mera, så det blir enkelt för turisten, säger Visit Värmlands vd Jonas Jacobsson.

Vad gäller de kinesiska turisterna så är det idag ca 40 procent som kommer på egen hand och inte i en grupp, förklarar Jonas Jacobsson:

– Det vill gärna se väldigt mycket på väldigt kort tid. Ett späckat schema med andra ord.

Vad gäller tyskar och holländare så handlar det om lugnet och stillheten i naturen, medan svenskarna oftast söker sig till Värmland för kulturen, enligt Jonas Jacobsson.

Läget inför sommaren 2017 ser lovande ut.

– Vi har stämt av med våra medlemmar som vittnar om en bra bokningstakt. Det är mycket natur och kultur som lockar, säger Jonas Jacobsson och berättar att 50 procent av gästnätterna bokas under sommarmånaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".