Maria Heggen, barnmorska, utanför vårdcentralen.
Maria Heggen, barnmorska som arbetar med att öka antalet cellprovskontroller i Värmland. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio

Gratis cellprov ska få fler att göra kontrollerna

Maria Heggen: "Kvinnor har avsått på grund av ekonomin"
0:45 min

Värmländska kvinnor är bland de bästa i hela landet på att göra kontroll för cellprov. Från och med årsskiftet är det dessutom gratis, och på det sättet hoppas landstinget att ännu fler ska testa sig.

– Vi vet att kvinnor har avstått på grund av att det har kostat pengar, och vi ser också att i de områden där det är större socioekonomiska problem, där avstår kvinnor i högre utsträckning, säger Maria Heggen, barnmorska som arbetar för att fler ska göra cellprov i Värmland.

Tack vare gynekologiska cellprovtagningar har antalet insjuknade i livmoderhalscancer halverats sedan 1970-talet, enligt Cancerfonden. Men ändå är det inte alla som går och testar sig.

– En del kvinnor är rädda för undersökningen, och en del kvinnor vill inte aktivt delta i screeningkontroller. De tycker att det räcker att de söker om de får sjukdomstillstånd, men då är det för sent. Kommer man inte förrän man har ett symptom på sjukdom från underlivet, då har det ofta blivit en cancer, och då är det mycket svårare att kunna få behandling för det, säger Maria Häggen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".