Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
HG Storm. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
HG Storm. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Psykolog HG Storm om Fallet Kevin

HG Storm: "Ett rättsövergrepp utan dess like"
9:43 min

Polisens förhör med de två barnen som ska ha erkänt mordet på 4-årige Kevin i Arvika visades i SVT:s "Fallet Kevin" i veckan. Psykolog HG Storm menar att klippen innehåller alla fel man kan göra i barnförhör.

Psykolog HG Storm tror att de klipp som visades från förhören med pojkarna, 5 och 7 år gamla, berört många illa. Den uniformerade polisen gör saker som HG Storm menar är "remarkabla" och att filmen kan användas som instruktionsfilm om hur man inte ska göra barnförhör.

– Det är det som är signifikant för det här målet – bristen på kunskapen om barn.

Samtidigt fanns barnpsykologer på plats i ett annat rum för att övervaka förhören.

– Det känns makabert för mig. En femåring förstår inte korsförhör. Om jag hade sett något liknande skulle jag ha gått in och brutit, säger HG Storm.

Han hänvisar till Sara Landström som är docent på psykologiska institutionen på Göteborgs universitet och expert på barnförhör. Hon menar att man har två till tre samtal på sig att lyckas få fram en sanning från ett barn i den åldern. Sedan blir barnet för uppmärksamt på om den vuxne tycker att man "svarat rätt".

– Om de här barnen ljuger eller inte är irrelevant. Han luras in i ett spel där han försöker ta sig ifrån genom att göra rätt och säga rätt saker. Efter det samtalet så finns det nog ingen sanning. Då är nog barnet så traumatiserat att det inte finns någon möjlighet att närma sig sanningen, säger HG Storm.

Någon sanning tror han inte att det går att få fram längre.

– Den vägen är grusad efter det oskickliga hantverket i början. Den tror jag inte är möjlig längre. När vi pratar om att förhöra ett femårigt barn, då pratar vi om psykologins mikrokirurgi och inte släggmontage – och det vi såg, det var släggan.

Men han är tydlig med att skulden inte bara bör falla på en person i det här fallet.

– Det är inte bara den enskilde polismannen – det var ingen enmansteater på det sättet. Det fanns ju folk som satt med och lyssnade. Det finns många som behöver sätta sig ner och fundera på sin roll i övergreppen av de här pojkarna. Många behöver rannsaka sig själva, säger HG Storm.

Vilka spår kan de här förhörsmetoderna ha satt hos de barn som varit med om det?

– Jag känner inte de här killarna som vuxna män, men det jag har sett på TV är att det är två killar som är socialt anpassade. Egentligen mot alla odds. Någonstans i deras närmiljö har det funnits goda krafter och näring så att de kunnat komma ut i livet. Men det är klart att det här traumat som de varit med om har påverkat dem. Jag blir imponerad av kraften i deras nära nätverk som ändå fått dem att komma ut i livet - det tycker jag är starkt.

Vad lär vi oss av den här historien?

– Ju svårare saker och ting är i livet - desto större insyn måste det demokratiska samhället ha. Garantera människor som inte har kunskapen att någon som har kunskapen erbjuder dem verktyget.

P4 Värmland har vid upprepade tillfällen sökt polismannen i fråga, utan framgång.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".