Margareta Ivarsson, (C), vård- och omsorgsnämndens ordförande på Hammarö.
Margareta Ivarsson (C). Foto: Therese Thorén/Sveriges Radio arkiv.

Ivarsson (C) försvarar dyrare vattenavgift

Margareta Ivarsson (C): "Vi har en underfinansierad taxa"
2:36 min

Den omdebatterade höjningen av taxan för att ansluta sig till Hammarös vatten och avlopp är nödvändig eftersom verksamheten är underfinansierad. Det säger servicenämndens ordförande Margareta Ivarsson (C).

Enligt ett konsultförslag som servicenämndens arbetsutskott har ställt sig bakom kan anläggningsavgiften höjas rejält, beroende på tomtstorleken. Hittills har kommunen haft en enhetstaxa, men planen är att det ska ändras från 1 januari 2018 så att tomtstorleken blir en av de delar som påverkar avgiften.

För en villa med tomt på 2500 kvadratmeter blir det över 90000 kronor dyrare, enligt förslaget, och kosta 261000 kronor.

– Höjningen är alldeles för stor på ett bräde, säger Gunnar Blomqvist, ordförande i Lindenäs samfällighet, till P4 Värmland.

Lindenäs är ett av områdena som väntas anslutas till det kommunala va-näten under de närmaste åren. Gunnar Blomqvist ifrågasätter också varför tomtstorleken ska få så stor påverkan, eftersom avgiften man betalar rör anslutningen fram till tomtgränsen.

Margareta Ivarsson förstår kritiken om taxehöjningen, men menar att det är nödvändigt att göra något.

– Jag kan förstå hans synpunkter fullt ut. Problemet är att vi har en underfinansierad taxa. Det kan man se att så är det nästan i hela landet. På något sätt måste vi höja täckningsgraden, och då tar vi fram ett förslag som vi verkligen kommunicerar med våra kommuninvånare om, säger hon.

Samtliga Hammaröbor får chans att tycka till om taxan, uppger hon.

– Därefter ska vi läsa igenom alla synpunkter och ta ställning till hur vi går vidare.

Varför ska tomtstorleken spela roll?

– Vi följer vår branschorganisation Svenskt vattens framtagande av sådana här förslag, och i Sverige idag är det den här typen av organisation man föreslår. Och när vi skulle ta fram förslaget till taxa har vi sneglat på vår grannkommun Karlstad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".