campingkarta NY
1 av 2
Alla de husvagnsplatser som ligger under det röda strecket ska bort. Hade de legat 100 meter längre bort från strandkanten så hade de inte stridit mot strandskyddet.
Peter Brattström/ Stadsbyggnadsingenjör/Karlstads kommun
2 av 2
"Byggnaderna är olovligt uppförda och strandskyddsdispens kan inte medges" säger stadsbyggnadsingenjör Peter Brattström. Foto: Foto: Annika Ström/Sveriges radio

Hundra svartbyggen ska bort på Bomstad

3:25 min

Cirka 100 husvagnsägares säsongsboende på Bomstad camping är svartbyggen som strider mot strandskyddet och måste bort. Det visar en utredning som kommunen och stadsbyggnadsingenjör Peter Brattström har gjort.

– Vi kommer att ge campingen ett föreläggande om att avveckla säsongscampingen. Allt ska bort innan första december.

Det handlar om ett hundratal campingplatser alldeles intill den långa populära sandstranden på Bomstad vid Vänern.

Med åren har de alltmer börjat likna ett sommarstugeområde med permanent uppställda husvagnar, tillbyggnader, staket och privata bryggor.

– Det handlar om olovligt uppförande av byggnad. Det är för nära vattnet. För att få lov krävs strandskyddsdispens och det kommer vi aldrig få igenom i detta fall, säger Peter Brattström, stadsbyggnadsingenjör, som utrett ärendet.

Platserna hyrs ut säsongsvis av Bomstadbaden Camping AB.

Hade platserna legat hundra meter längre bort från strandkanten så hade de inte varit ett brott mot strandskyddet. Inte heller om husvagnarna stått där kortare tid än åtta veckor. Detta enligt stadsbyggnadsingenjören.

Campingplatserna har anor ända tillbaka till 1940-talet, men det var först förra sommaren som saken uppmärksammades när en privatperson anmälde att det inte längre gick att röra sig fritt längs strand och grönytor. Då blev det ett tillsynsärende för kommunen.

Tjänstemännens förslag är att campingföretaget ska få ett föreläggande om att avveckla säsongscampingen före jul.

Om en månad, vid nästa möte för kommunens stadsbyggnadsnämnd, kommer politikerna att ta ställning. Blir det ett ja kommer föreläggandet att skickas ut samma vecka.

Campingens vd och delägare David Nordentjell säger till P4 Värmland att han är chockad över beskedet och att det är olyckligt att det kommer ut via media.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista