Yrkesutbildningsmässa i Karlstad. Anna är intresserad av vårdinriktad utbildning och får svaren ifrån Nina Jareke Yrkeshögskolan i Karlstad.
Anna är intresserad av vårdinriktad utbildning och får svaren ifrån Nina Jareke Yrkeshögskolan i Karlstad. Foto: Roy Malmborg

Yrkesutbildningar som leder till jobb visade upp sig i Karlstad

1:18 min

Anläggningskonstruktör, industrirörtekniker, processtekniker, kock, undersköterska och yrkesförare är några av dem titlar  som yrkesutbildningarna i Karlstad och Hammarö kan ge. Under fredagen visades de upp på en mässa.

En besökarna på mässan var Anna som kände sig öppen för förslag.

– Vårdadministratör, står jag och tittar på nu. Jag gillar sekretararjobb men också att få jobba med människor.

Nina Jareke är samordnare på Yrkeshögskolan i Karlstad.

– Vi har fem tekniska utbildningar och en vårdadministratör. På vårdadministratör har vi 300 sökande på 20 platser.

Däremot finns långt ifrån samma intresse för dem tekniska utbildningarna. Varför vet inte Nina Jareke men det är samma tendens över hela landet berättar hon. Men sex månader efter att de som gått utbildningarna förra året hade tagit examen hade 92 procent jobb.

– Det är superutbildningar. En fjärdedel av tiden är du på en arbetsplats så det är en god chans att du också får jobb där, säger Nina Jareke.

Shersat Hamid tillhör mässbesökarna och han vill gå en bussförarutbildning.

– Jag tycker det är roligt att köra buss, säger han med ett leende.

Yrkesutbildningarna får bara upprättas när det finns ett behov på arbetsmarknaden, så de som går utbildningarna är alla eftertraktade. Kravet är en gymnasieutbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista