Norsk polis sätter handklovar på person vid polisbil. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT.
Snart ökar möjligheten för exempelvis norsk polis att operera i Värmland, genom den nya lag som riksdagen har röstat igenom. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT.

Ny lag öppnar för mer polissamarbete över gränsen

1:28 min

Snart blir det lättare för svensk polis att samarbeta över nationsgränserna i Norden. Riksdagen har röstat igenom en ny lag, som träder i kraft i juli.

Det här kommer att betyda mycket för Värmland, anser värmländske riksdagsledamoten Pål Jonson (M), som sitter i justitieutskottet. Han pekar på att det finns mycket gränsöverskridande brottslighet, särskilt i västra Värmland.

– Det handlar om stöldligor som smugglar narkotika, tobak och stöldgods över gränsen, och vi kommer att få ett djupare och effektivare polisiärt samarbete på båda sidor gränsen. Det som är nytt är att norsk polis får bättre befogenheter att ha tjänsteutövning i Sverige. Det är viktigt, att de ska kunna gripa personer eller till och med använda sitt tjänstevapen, säger Pål Jonsson.

I vilka sammanhang tror du att vi kommer att få se norska poliser inne i Värmland?

– Det kan handla om den löpande polisiära verksamheten, att man gör gripanden på svensk sida. Eller så kan det vara rena punktinsatser, att vi kanske har ett stort arrangemang någonstans i Värmland och behöver ha stöd av norsk polis.

I nuläget får utländska poliser bara utöva polisiära befogenheter på svensk mark i snäva undantagsfall.

Det ändras med den nya lagen, som riksdagen med bred majoritet har röstat igenom, och det blir lättare för till exempel norsk polis att operera i Värmland. Under svensk ledning, ska tilläggas.

Det här är efterlängtat, anser Christer Lööf, lokalpolisområdeschef i västra Värmland. Man har redan samverkat i akuta ärenden, men nu kan mer långsiktiga gemensamma insatser planeras.

– Vi kan fylla på med resurser från två länder och skapa en insats, en grupp som jobbar specifikt mot ett antal individer eller fenomen som vi vet existerar i det här gränsområdet. Det här kan innebära också att vi under tidsbegränsade och geografiskt avgränsade insatser också kan sampatrullera, att vi kan fylla på med resurs från vardera landet inne i en och samma patrullbil, säger Christer Lööf.

Hur vanligt tror du att det blir att vi får se norsk polis på värmländsk mark, eller tvärtom?

– Min förhoppning är att vi ska kunna bygga upp det så att vi kan stötta varandra med resurser, och att närmaste patrull kan ta sig an ett uppdrag oberoende på vilken sida av riksgränsen det är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista