Jenny Svender, jämställdhetsansvarig på Riksidrottsförbundet.
Jenny Svender, jämställdhetsansvarig på Riksidrottsförbundet. Foto: Sara Johansson/P4 Värmland.

Idrottsrörelsen röstade för jämställdhet

1:03 min

Nya jämställdhetsmål har i dag röstats igenom på Riksidrottsmötet. Där beslutades också att målen ska vara uppnådda 2025.

– En bra förening som är relevant för framtiden är jämställd, säger Jenny Svender, jämställdhetsansvarig på Riksidrottsförbundet.

Samtliga förbund ställde sig positiva till Riksidrottsstyrelsens förslag om nya mål för jämställdhet.

– Alla inlägg förordar i princip det här förslaget som låg. Några ville bara ha mindre justeringar så man får säga att mottagandet var positivt, säger Jenny Svender, jämställdhetsansvarig på Riksidrottsförbundet, till P4 Värmland.

Förslaget som röstades igenom innebär att år 2025 ska alla beslutande och rådgivande organ vara till minst 40 procent representerade av både kvinnor och män.

Dessutom ska valberedningar på olika nivåer bestå av lika delar kvinnor och män.

– Idrottsrörelsen vill vara jämställd och det har gått lite för långsamt. 1989 satte vi de första målen och de är ganska lika de vi har i dag. Det går framåt men det går för sakta så vi måste göra något åt det, och det här är ett sätt, säger Svender.

Från och med  den 1 juni 2021 kommer de nya målen att vara inskrivna i stadgarna.

– Jag ska inte säga att det var nödvändigt men väldigt viktigt och en central del av hela utvecklingsarbetet som vi är inne i nu. Jämställdhet är en förutsättning, en bra förening som är relevant för framtiden är en jämställd förening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista