två damer i ett konferensrum
Linda Larsson (s) och Marléne Lund Kopparklint (m). Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio

Kommunstyrelsen säger ja till moské i Karlstad

3:47 min

Kommunstyrelsen i Karlstad säger ja till planen på en moské i bostadsområdet Rud. Det beslutades på tisdagseftermiddagens möte.

Nio i styrelsen röstade ja, och fyra röstade nej. De som röstade ja var Liberalerna, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet och Miljöpartiet, medan Moderaterna och Kristdemokraterna röstade nej.

Socialdemokraten Linda Larsson är glad åt att beslutet nu fattats och med stor majoritet.

– Jag är också glad åt att vi nu kan meddela föreningen att de kan påbörja sina byggplaner, säger Linda Larsson. Vi visste att vi hade ett starkt stöd för att anta den här planen.

Niklas Wikström (L) talade under mötet för att hans parti vill ha ett samhälle för alla, där alla föreningar har rätt till en lokal för sin verksamhet. Marléne Lund Kopparklint (M) menar däremot att platsen är mer lämpad för att bygga bostäder, och det gör även Kristdemokraterna.

– Vi har fattat beslutat i kommunfullmäktige om att vi ska prioritera bostäder och i och med den befolkningsökning som vi har i Karlstad, där vi kommer att ha behov av lägenheter och bostäder framöver, så tycker vi att man ska prioritera det i första hand, säger Marléne Lund Kopparklint.

Under debatten ifrågasatte en del ledamöter om det verkligen finns intresse från någon byggherre att bygga på platsen som nu är vigd åt en moské.

– Det var för några år sedan som man gjorde en sådan förfrågan men nu är läget annorlunda, säger Marléne Lund Kopparklint.

Kristdemokraternas Erik Nilsson yrkade på avslag för planen och att man i stället ska försöka att hitta en annan plats i samarbete med Islamiska kulturföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista