Anna Rotander vid Örebro Universitet arbetar med provtagning av mikroplaster ute i Värmlandssjön på Vänern.
1 av 2
Anna Rotander vid Örebro universitet arbetar med provtagning av mikroplaster ute i Värmlandssjön på Vänern. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio
tre personer kring en bil
2 av 2
Sara Peilot, Vänerns vattenvårdsförbund, med teamet som jobbar med provtagningarna. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio

Letar mikroplaster i Vänervattnet

Vänerns vattenvårdsförbund: "Har Vättern finns det säkerligen i Vänern "
1:07 min

Just nu undersöks hur mycket mikroplaster som finns i Vänern. Det är Vänerns vattenvårdsförbund, länsstyrelserna runt Vänern samt Örebro universitet som genomför provtagningarna.

Sara Peilot arbetar med provtagningarna i Vänern, som är del av ett större projekt. De ska bli en standardiserad metod för de stora sjöarna. 

– Om det finns i Vättern finns det säkerligen också i Vänern, säger Sara Peilot. Det vi behöver få till nu är en metod så vi kan mäta på ett bra sätt och kunna jämföra mätningarna i de olika sjöarna. 

Mikroplast kallas små plastpartiklar som är mindre än 5 millimeter i diameter. Plastens ursprung har kunnat spåras till produkter som kosmetika, däck, kläder och båtfärg.

I de provtagningar som gjorts i Vättern uppmätes i södra delen 10 stycken per kubikmeter på några meters djup. På 15 meters djup var halterna lägre.

– Ju närmare människan mätningar gjordes ju högre blev halterna av mikroplast, säger Sara Peilot.

Vid mätningarna pumpas vatten genom filter som mikroplasterna fångas upp i. På grund av storleken kan inget ses med blotta ögat på filtret. Första preliminära resultaten för Vänern kommer i slutet av året från Örebro Universitet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".