Värmland liksom stora delar av Sverige, har grundvattennivåer mycket under det normala. På kartan från SMHI indikeras det med rosa.
Värmland liksom stora delar av Sverige, har grundvattennivåer mycket under det normala. På kartan från SMHI indikeras det med rosa. Foto: SMHI

Låga grundvattennivåer kan ge förorenat vatten

1:18 min

Grundvattennivåerna sjunker i Värmland och det innebär inte bara risk för brist på vatten, utan också risk för förorenat vatten.

Just nu är nivåerna lägst i de östra delarna av länet samt Årjängstrakten, där kommunen nu beslutat om ett bevattningsförbud.

Linda Nilsson på Länsstyrelsen i Värmland manar till att vara uppmärksam.

– Det gäller både enskilda brunnar samt kommunala vattentäkter. Smak och lukt är det som kan ge en indikation på att något hänt med vattnet.

Vid låga halter av grundvattnet i din brunn ska du kontakta miljökontoret i kommunen, där råd kan fås om hur du kan kontrollera vattenkvalitén.

När det kommer till borrade brunnar blir förhållandena något omvända förklarar Linda Nilsson.

– När vattnet sjunker så kommer det in mer syre till berggrunden. Är det ett berg med högt mineralinnehåll så kommer mineralerna lättare ut i vattnet när det sen stiger. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista