Varg.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Norge mobiliserar mot svensk varg

"Här ska vargen inte vara!"
1:55 min

En svensk varg, som tros ha dödat över 100 norska får, gör att Norges regering utlovar nya typer av krafttag i den allt hetare vargfrågan.

På torsdagkvällen besökte Norges lantbruksminister Jon Georg Dale några av de bönder i Gran som har fått oönskat vargbesök.

– Nu tyder det på att det är en svensk varg som är här, och det visar hur svårt det är med rovdjursförvaltning. Därför är jag fokuserad på att vi ska göra vad vi kan för att få bort vargen från det här området. Här ska vargen inte vara, säger lantbruksministern bestämt till norska tv:n NRK.

I Norge finns speciella vargzoner. Gran, norr om Oslo, ligger däremot i ett så kallat betesprioriterat område där får och andra betesdjur ska skyddas.

Vargen har i år blivit en het politisk fråga i Norge. Det är en bidragande orsak till framför allt Senterpartiets stora opinionsframgångar inför valet i september.

Prover av vargspillning tyder på att en enskild vargtik har dödat över 100 norska får på senare tid. Det handlar om en varg som har kommit över gränsen från Sverige. I veckan uppgav det norska miljödirektoratet att två av tre vargar som hittas utanför de norska vargzonerna kommer från Sverige.

I Norge fanns i vintras totalt ett hundratal vargar, varav hälften lever i revir som finns på båda sidor av gränsen mot Sverige.

Lantbruksminister Dale ser vargen som ett hot mot norsk matproduktion.

– Vi behöver norska bönder som producerar mat i norska utmarker. Det måste de kunna göra med en rimlig grad av trygghet för att de som faktiskt är utanför rovdjursområdena undgår förluster. Det gör att vi nu intensifierar kampen för att ta bort den här vargen, säger ministern, som själv har lantbrukarbakgrund.

På torsdagen meddelade norska regeringen att man nu för första gången godkänner att man använder hundar i jakten på den här vargen.

Lantbruksministern är, enligt NRK, även öppen för bönders krav om att sätta in helikopter för att bli av med djuret som dödar deras får.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".