Moskén som kan byggas på Rud i Karlstad. Bild: ArkitektStudion AB
1 av 2
Idag sa fullmäktige ja till planerna på att bygga en moské på Rud Foto: ArkitektStudion AB
Fullmktigeledamöter i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Kommunfullmäktige i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Fullmäktige sa ja till moské på Rud

1:10 min

Islamiska kulturföreningen i Karlstad kommer att få bygga en moské i Karlstad. Beslutet fattades av kommunfullmäktige idag.

Beslutet i fullmäktige fattades av en bred majoritet. Även om Liberalerna var splittrat i frågan blev det ett ja till detaljplaneförslaget med röstsiffrorna:

  • Ja: 37
  • Nej: 21
  • Avstår: 1
  • Frånvarande: 2

Under debatten förklarade Christian Holm Barenfeld (M) varför hans parti valde att rösta nej till detaljplaneförslaget. Det främsta skälet som angavs var bostadsbristen i Karlstad.

– Marken ska användas till bostäder och därtill hörande verksamheter, sa Holm Barenfeld (M).

Linda Larsson (S) var en av de flitigaste debattörerna under mötet. Hon motiverade sitt partis ställning:

– Förbud och förtyck mot minoriteter ökar bara fördomar i vårt samhälle. Vår uppgift är att stå upp för ett öppet och demokratiskt samhälle. Det är en detaljplan vi ska ta ställning till idag, sa socialdemokraternas Linda Larsson och fortsatte:

– Vi måste fatta beslut som är grundade i svensk lagstiftning. Det finns inget sakskäl som kan stoppa det förslag som ligger på bordet.

Liberalernas Niklas Wikström (L):

– Jag tycker att det gjorts ett bra grundarbete. Det finns inga hinder för ett bygge. Därför yrkar ja på ett bifall till förslaget. Dock valde två av hans partikamrater att yrka på nej till kommunstyrelsens förslag.

Sverigedemokraternas Ljubica Jasic Modin hade många synpunkter på detaljplaneförslaget. De kan kort sammanfattas med att partiet inte vill ha en moské.

– Vi håller som bäst på att samla in namnunderskrifter där vi kräver en folkomröstning. Idag har vi fått in 5 800. Vi yrkar på en återremiss av förslaget.

Kravet om återremiss dog i det ögonblick moderaternas kommunalråd Per-Samuel Nisser äntrade talarstolen.

– Ärendet ska avgöras idag, sa han. Den nödvändiga tredjedel som krävs för att SD krav om återremiss skulle bifallas var därmed omöjlig att nå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista