Linda Larsson (S), kommunalråd i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Linda Larsson (S). Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio arkiv.

S anklagade M för populistiska svepskäl i moskédebatten

Linda Larsson (S): "Tydligt att det är ett sent påkommet svepskäl"
4:33 min

Moskédebatten i kommunfullmäktige på måndagen kom att handla mycket om bostäder. Oppositionsrådet Linda Larsson (S) anklagade Moderaterna för att använda bostadsfrågan som ett populistiskt svepskäl till varför partiet ville säga nej.

– Det var tydligt att Sverigedemokraterna vill inte ha en moské för att de inte vill ha en moské. Moderaterna och Kristdemokraterna har gjort en annan värdering där de säger att de vill bygga bostäder, men det blev tydligt under debatten att det är ett svepskäl som är sent påkommet och populistiskt, säger Linda Larsson till P4 Värmland.

Inga skäl för att inte anta detaljplanen som öppnar för en moské på Rud har framkommit under planprocessen, menar hon.

– Och vi ska samtidigt komma ihåg att vi har en planberedskap för över 6000 bostäder.

37 ledamöter röstade för detaljplanen, närmare bestämt S, V, C, MP och två av Liberalernas fyra ledamöter.

21 röstade emot: Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och de två andra L-ledamöterna.

Flera som var för mosképlanen pekade på att inga byggherrar har uttryckt intresse för marken. På det svarade Moderaterna att tidigare bullerregler var ett hinder, men att regeländringar har ändrat förutsättningarna.

– Vi anser att vi behöver bygga mer bostäder i Karlstad, och den kommunala mark vi har ska företrädelsevis gå till att bygga bostäder, välfärdsverksamhet och givetvis även företagsetableringar, säger Christian Holm Barenfeld.

Linda Larsson och Socialdemokraterna anklagade er för populistiska svepskäl. Vad tycker du om det?

– Vi moderater var väldigt tydliga och tidiga att gå ut med våra synpunkter och åsikter i frågan. Därtill har vi haft ett utökat samråd med Karlstadsborna, där man har kunnat komma in med synpunkter. Synpunkter som var fler än normalt. Den samlade bedömningen blir då att vi inte tycker att en etablering av en moské på Rud på kommunal mark är rätt väg att gå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".