David Eriksson, Unionen Värmland. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
David Eriksson, Unionen Värmland. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Långsam minskning av löneskillnad

Unionen:"Det går alldeles för sakta"
1:07 min

Löneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter minska enligt en ny rapport från Medlingsinstitutet som presenterades tidigare idag. Men Unionen i Värmland tycker att utvecklingen går för långsamt.

Medlingsinstitutets släppte sin rapport "Löneskillnaden mellan kvinnor och män 2016 – vad säger den officiella lönestatistiken?" och där kan man skönja en trend med fortsatt minskade skillnader. 

 – Sedan år 2005 är minskningen 4,3 procentenheter, säger John Ekberg som är statistikansvarig på Medlingsinstitutet, i ett pressmeddelande. 

Under 2016 var löneskillnaden mellan män och kvinnor sett till hela ekonomin 12,0 procent. Det är en minskning med 0,5 procentenheter sedan 2015. 

Men David Eriksson, press- och opinionsansvarig för fackförbundet Unionen i Värmland tycker att minskningen går för långsamt. 

 – Det går alldeles för sakta. Man kan se att upp till 30-35 år så tjänar män och kvinnor ungefär lika mycket. Sen får man barn och de som tar störst ansvar för familj och vab är kvinnorna. Det gör att de hamnar efter i lönerevisioner på vissa ställen och kanske inte heller får samma karriärmöjligheter, säger han. 

Sverige tillhör de länder i världen som har minst lönespridning. Genomsnittslönen för år 2016 var 32 800 kronor. Högst lön hade manliga tjänstemän i privat sektor med en genomsnittslön på 44 100 kronor. Lägst lön hade kvinnliga arbetare i privat sektor som i genomsnitt tjänade 25 300 kronor.

– Nyckeln här är dels att det görs lönekartläggningar ute på arbetsplatserna, att man får en översyn av hur det ser ut där och det måste varje arbetsgivare göra varje år. Sen har vi det här med föräldravänliga arbetsplatser. Förlägg möten på tider då det passar att man kan hämta och lämna barnen och dela lika på föräldraledighet och vab. Det är superviktigt, annars kommer kvinnorna fortfarande att hamna efter, säger David Eriksson, Unionen Värmland. 

En annan del i rapporten har undersökt varför kvinnor tjänar mindre än män, och där har man kommit fram till att det beror på lägre lön, men också på att kvinnor i genomsnitt arbetar färre timmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".