Skriver om barndomens by i deckardebuten

12 min

Lina Bengtsdotter har skrivit sommarens succédeckare. Debutboken Annabelle, som sätter Gullspång på kartan, har inte bara släppts i Sverige utan också sålts till tio andra länder.

Lina Bengtsdotter växte själv upp i Gullspång, kommunen som ligger precis på gränsen mellan Värmland och Västergötland. Efter uppväxten bodde hon utomlands i många år med sin fotbollsspelande man, Andreas Andersson, och hamnade sedan i Djursholm i Stockholm. Kontrasten mellan olika sätt att bo i Sverige skulle inte kunna vara större, medger Lina.

– Det är en helt annan värld, på gott och ont. Jag har hört röster om att jag beskriver Gullspång svart, men det har jag inte gjort medvetet, för jag har en stark kärlek till den här orten. Jag tyckte det var en plats som eggade fantasin mycket när jag var liten och jag tycker fortfarande att det är väldigt fin plats.

Gullspång har förändrats en hel del sen Lina flyttade därifrån, en erfarenhet hon delar med sin huvudperson i boken, polisen Charlie Lager. Längs med bygatan fanns tidigare både konditori, värdshus, pub, järnhandel och flera andra affärer. Men nu gapar många skyltfönster tomma:

– Det känns vemodigt faktiskt. Men det är som på många platser, att man flyttar in till städerna och får jobb. Det blir en avbefolkning.

När Lina skickade in sitt manus till förlagen hörde de av sig inom ett dygn, och det blev budgivning om att få ge ut boken. Det slutade med att Lina skrev på för en serie om tre böcker.

– Det hade jag absolut inte räknat med, det har varit en dröm som känts ouppnåelig, säger Lina Bengtsdotter.