Mikael Rööhs. Foto: Privat.
Orienteraren Mikael Rööhs blev en riktig hjälte i Idre igår. Foto: Privat

Orienterare räddad efter hjälteinsats av Mikael

2:32 min

En orienteringstävling i Idre skakades i går av en otäck olycka. En flicka svimmade och blev liggandes livlös i terrängen, men hittades av en annan tävlande - Karlstadsbon Mikael Rööhs.

Orienteraren Mikael Rööhs var på väg mot den nionde kontrollen i Idres skogar när han upptäckte något grönt nedanför en höjd.

– Det är en tillsynes livlös person, när jag kommer fram så ruskar jag på henne och till slut svarar hon, men hon är medtagen, säger Mikael Rööhs.

Flickan deltog i tävlingens juniorklass, men hade av okänd anledning fallit ihop. Mikael Rööhs ropade på hjälp, men när ingen hörde honom hjälpte han flickan upp och tog sikte på en vätskekontroll en bit bort.

– Vi gick nog 5-7 minuter. Det var rätt bökig terräng men till slut hittade jag till vätskekontrollen. Vi fick hjälp att ta oss till en bil och åkte mot målplatsen, säger Mikael Rööhs.

Vid målet fanns medicinsk personal som tog hand om flickan innan hon fördes till sjukhus. Mikael Rööhs är fortfarande skakad av händelsen när Radiosporten når honom på kvällen.

– Det här är ju något man varit rädd för att uppleva. Först var det panik, men sedan blev jag handlingskraftig, och det var självklart att hjälpa till, säger han och fortsätter:

– Jag fattade inte att det handlade om liv, jag trodde att det bara var en som hade förtagit sig lite, men de pratar om att jag kanske har räddat livet på en person.

Mikael Rööhs har varit i kontakt med sjukhuset och fått veta att flickan har piggnat till men ska stanna för observation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista