Efterfrågan på ekologiska produkter ökar

3:35 min

Lönsamheten och efterfrågan ökar för de bönder som odlar ekologiska spannmål eller producerar ekologisk mjölk till skillnad från de som har konventionell produktion.

–  Framför allt är det marknaden efterfrågar ekologiskt och det ger högre lönsamhet. Det är inte bara här i Sverige och Europa utan det är en global trend. Så vi ser även möjlighet till ökad export. Både i Kina och i Ryssland ökar efterfrågan mycket, säger Jenny Nilsson verksamhetsutvecklare på LRF i Värmland. 

Värmland är redan ett av de län där många bönder har gått över till ekologisk odling. Det beror delvis på att vi har en produktion som passar bra för ekologisk odling. I Värmland odlas mycket gräs, det produceras nötkött och odling är extensiv som gör att det inte är så svårt att ställa om, menar Jenny Nilsson.

– Sen är det så att vi har en lång tradition av ekologiskt här i Värmland. KRAV startade ju här i Värmland för mer än 30 år sedan. Man ser att det fungerar, det handlar om att tro på det man gör.

Vi har en lång tradition av ekologiskt här i Värmland. KRAV startade ju här i Värmland"

Trots lönsamheten så är det inte alla som ställer om till ekologisk odling. Jenny Nilsson tror att det beror på alla inte har möjligheten och att alla gårdar inte har de fysiska förutsättningarna att genomföra ekologisk odling. Däremot är trenden tydlig att det kommer bli fler.

– Som det ser ut idag är det så och vi har ganska många större producenter som är på väg att ställa om som gör att det blir större volymer.

En del rapporter visar att ekologisk odling egentligen inte är bättre än konventionell odling för miljön. Jenny Nilsson menar att det beror på vilka parametrar man väljer att titta på och att det alltid går att hitta stöd för det ena eller andra. Det viktigaste för henne är att köpa svenskproducerad mat.

– Den debatten skulle jag vilja döda för det är en ganska tråkig fråga. Vi behöver all produktion vi kan få i Sverige oavsett vilket system det baserar sig på. På det hela är det viktigt att välja svensk mat.

– Det är positivt att vi äntligen har hittat ett värde i vad maten kommer ifrån. Att vi värdesätter matens ursprung och är beredda att betala för det, säger Jenny Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista