Ensamkommande
Foto: Jessica Gow/TT

Stora sänkningar i arvode för gode män

Vestberg: "Blir säkert en del avhopp"
1:29 min

Det är arvodena för de som är gode män till ensamkommande barn som sänks och det rejält. Bland annat innebär det en halvering av den ersättning de får varje månad.

Karlstads-Hammarö överförmyndarnämnd beslutade den 26 juni 2017 om nya arvodesnivåer för gode män till ensamkommande barn. Beslutet innebär en sänkning av arvodet från den 1 oktober 2017.

– Regeringen har beslutat om sänkta ersättningar till kommunen om mottagandet av ensamkommande. Alla gode män har fått information från överförmyndaren kring sänkningen av arvoden, säger Björn Vestberg, avdelningschef, avdelningen för nyanlända på Karlstad kommun.

Tror du att det kan komma några protester i samband med sänkningarna?

Det kan det göra faktiskt. Jag tror säkert att vi kommer få en hel del avhopp också, från gode män som anser sig inte vilja jobba kvar längre, säger Björn Vestberg.

Kan du berätta hur ersättningarna ser ut nu, och hur det kommer se ut från 1 oktober?

– Tidigare fick de 2000 kronor i månaden, efter sänkningen hamnar man på 1000 kronor. Man hade en kostnadsersättning för till exempel porto och telefonsamtal, det låg på 100 kronor, nu är det 75 kronor.

– Man fick även en ersättning vid resa, där man åker och gör en asylutredning. Tidigare fick man 2400 kronor, och nu får man 500 kronor per resa, säger Björn Vestberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".