En bild på en mygga FOTO: Anders Lindström/SVA
En sydlig husmygga Foto: Anders Lindström/SVA

Skicka myggorna på posten

Anders Lindström: "Vi vill veta utbredningen av vissa arter"
0:57 min

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) uppmanar svenskarna att fånga myggor och posta dem till forskningsanstalten.

SVA vill få in myggor för att kunna artbestämma dom och på så sätt få mer kunskap om nya arter som kan sprida nya sjukdomar. Anders Lindström är forskare på SVA.

– Vi är intresserade att veta utbredningen av vissa arter som vi vet kan sprida olika typer av virus, säger Anders Lindström. 

SVA är en beredskapsmyndighet. Med mer information om myggorna och de eventuella smittor som de sprider så blir det lättare att planera. 

– Vi vill veta vart insekterna finns så att vi vid ett skarpt läge kan ställa ut fällor, säger Anders Lindström.

SVA har fått in myggprover från både Malmö och Göteborg med den speciella arten tunnelbanemyggan. Det är en variant av  sydlig husmygga. Den förökar sig under marken i kloaker, tunnelbanor eller källare. 

SVA har ännu inte fått in några värmländska myggor. Den som vill skicka in en mygga kan göra det fram till den sista augusti. 

Så här fångar du myggan

Istället för att bara smälla till myggan när den biter – fånga den i en burk eller liknande. Lägg den sedan i frysen så att den dör. För att myggan inte ska skadas i transporten är det bra om man placerar den i en burk, tändsticksask eller annan lämplig behållare. Med till exempel hushållspapper eller bomull i botten, myggan ovanpå och sedan ytterligare ett lager med papper över så skadas inte myggan i transporten.

Fakta: Anders Lindström/SVA

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".