Eda kommun, kommunhuset. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.
Eda kommun, kommunhuset. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.

Lärartjänster tas bort i Eda

Maria Forsberg: "Jag tycker det är förfärligt"
1:30 min

I Eda Kommun drar man ner skolverksamheten med närmare 10 miljoner kronor i budgeten för 2017. Det innebär att cirka 20 tjänster försvinner inom skolan.

– Jag tycker det är förfärligt rent utsagt, jag är väldigt bedrövad över hur det kommet bli, säger Maria Forsberg på Lärarnas riksförbund i Eda.

Inför skolstarten sänks budgeten för grundskolan och gymnasiet med 10 miljoner kronor i Eda kommun. Något som motsvarar 20 tjänster inom skolverksamheten.

– Jag tycker det är väldigt bekymmersamt, det kommer få stora konsekvenser för undervisningen. Eleverna kommer bli drabbade, färre ska göra flera personers arbete.

Anders Andersson är kommunchefen i Eda och han är nöjd med budgeten. Speciellt efter alla de turer och debatter som varit mellan kommun, lärare, fack och berörda föräldrar.

– Vi har en uppgift att hantera, ta hand om den budget vi har och göra det bästa av den. Budgeten motsvarar nu vad andra kommuner har i skolbudget.

Är det eftersträvansvärt att vara nere på samma nivå som de andra?

– Dels handlar det om hur många man är men också om hur man jobbar i skolan. Vi har goda resultat i våra skolor och de som jobbar där gör ett jättebra jobb.

Maria Forsberg på Lärarnas riksförbund tycker att kommunen borde valt att gå åt andra hållet:

– Egentligen borde man göra tvärt om, man borde satsa på skolan. Förstå att den insats vi gör idag för eleverna kommer visa sig om ett par år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".