Signalkräftor kan sprida kräftpest till våra inhemska flodkräftor. Foto: Urban Nyqvist/Länsstyrelsen Värmland
Signalkräftor kan sprida kräftpest till våra inhemska flodkräftor. Foto: Urban Nyqvist/Länsstyrelsen Värmland

Kräftfisket ställs in efter fall av kräftpest

Det blir inget kräftfiske i Älgån och Älgsjön. I maj drabbades vattnen av kräftpest och nu har samtliga flodkräftor dött ut, det skriver Arvika nyheter.

Kräftpest sprids genom att människor planterar ut signalkräftor, något som är olagligt i Sverige. Det kan också spridas genom att någon tillfört smittat vatten till sjön.

Vad som ligger bakom utbrottet i just dessa vatten är oklart då länsstyrelsen inte kunnat lokalisera källan än.

Att få tillbaka kräftstammen är svårt. Det räcker att en enda signalkräfta finns kvar för att pesten ska leva vidare. Är det däremot smittat genom att någon varit oaktsam och tillfört smittat vatten går det att återskapa kräftbeståndet men det är svårt och tar lång tid.  

– Om det visar sig att det inte finns signalkräftor i Älgsjön så ska vi kämpa för att få tillbaka flodkräftan för att kunna lämna vidare ett fiske till kommande generationer, säger Torbjörn Eriksson ordförande i Älgsjöns fiskevårdsområde till Arvika nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".