översvämning pump Karlskoga väg vatten översvämmad vattenpump räddningstjänst
Räddningstjänstens samtliga pumpar är ute och försöker tömma källare så snabbt som möjligt. Foto: Sofia Strandberg/Sveriges Radio

"Kan inte hantera så här stora regnmängder"

Jorin: "Kan inte bygga ledningar som klarar skyfall"
0:43 min

Kritiker menar att kommunen inte arbetat tillräckligt mycket förebyggande för att förhindra översvämningar i privata fastigheter. Jenny Jorin förstår kritiken men tror inte att det går att skydda sig mot så kraftiga regn.

 – Det som vi tittar på nu är att försöka få bort vatten från ledningarna och förhindra att det kommer dit överhuvudtaget. Sätter vi in en backventil i ett hushåll så flyttar vi bara problemet och att bygga vattenledningar som fixar vattenmängder som de som kommer nu det fixar vi inte,  säger Jenny Jorin. 

Gårdagens skyfall gav Karlskoga hela 160 mm regn. Jenny Jorin menar att det inte går att bygga ledningar som klarar det trycket. En normal ledning klarar 60 mm regn om dagen.

– Vi kan inte bygga sådana ledningar för det måste fungera i vardagen också.

Karlskoga kommun har tidigare påbörjar en utredning om VA-nätet i kommunen men den utredningen har blivit försenad. Men efter gårdagens skyfall så aktualiseras frågan igen.

– Det vi gör är att försöka förhindra att vattnet kommer ner i ledningarna igen och därför har vi startat en omfattande studie för att titta på avrinningen, ledningarna kapacitet och vad vi kan göra för att förhindra att vattnet kommer ner.

Utredningen skulle varit klar innan sommaren men Jenny Jorin hoppas att rapporten blir klar under hösten och att de snabbt ska komma igång med arbetet.

– Jag kan bara beklaga att vi inte har kommit längre, säger Jenny Jorin VA-chef på Karlskoga kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".