Tam kotte som husdjur

4:05 min

Intresset för igelkottar började för fyra år sedan då Angelica Hallgren och hennes familj hittade fem stycken föräldralösa igelkottsungar.

Familjen fick tillstånd av länsstyrelsen att föda upp ungarna för att sedan släppa ut dem i det vilda. Angelicas sambo är pälsdjursallergiker men upptäckte att han inte reagerade på igelkottarnas päls.

Det var så Angelica hittade tamigelkotten. Hon fick tag på en omplaceringshona och överraskade sambon lagom till hans födelsedag. Skillnaden på vilda och tama igelkottar är stor då de tama är mycket mindre:

– De är knappt en tredjedel av vad en vild igelkott är och den skiljer sig i utseende. De är vita istället för bruna i pälsen och taggarna har alla möjliga färger. Tamigelkotten behöver ha värme och minst 20 till 25 grader och klarar inte av att vara ute, förklarar Angelica. 

Tamigelkotten får inte bo i bur utan ska ha minst 20 kvadratmeter att springa fritt på men särskilt stickiga är de inte om man hanterar dem mycket ,och de är enligt Angelica mjuka och gosiga. 

– Hanterar man dem mycket blir de tama. De gillar att ligga under filten när man tittar på TV, säger Angelica. 

– De sover på dagarna och är vakna på kvällarna. Jobbar man dagtid är det ett perfekt husdjur, berättar Angelica 

Tamigelkotten äter kattmat som är spannmålsfritt, havregryn och gurka men även syrsor och mjölmaskar men Angelica betonar att de inte tål mjölk utan de ska ha vatten att dricka. 

Angelica Hallgrens intresse är stort och är ordförande i tamigelkottföreningen. Föreningen skapades eftersom det inte fanns särskilt mycket information om tamigelkotten i Sverige. Föreningen ger information om veterinärer som är kunniga om tamigelkotten samt om uppfödare.