En kvinna och en man i en ruffig cementmiljö
Marinette Grimbeek och Andreas Nyström, vid Karlstads universitet forskar på postapokalyser i engelsk litteratur Foto: Annika Ström

I fokus: Postapokalypsen i populärkulturen

"Vi drömmer om katastrofer!"
10 min

Människan har i alla tider fantiserat om jordens undergång. Men just nu svämmar populärkulturen över av postapokalypser och dystopier.
Varför är undergången så underhållande? Vi frågade två forskare som båda studerar trenden.

Vi ser just nu en våg av undergångsscenarier på film, i dataspel och böcker. De handlar alla om civilisationens slut och vad som händer efter det, så kallat postapokalyptiska skildringar som exempelvis Walking Dead, Maze Runner och Hungerspelen.

Marinette Grimbeek och Andreas Nyström ingår båda i den kulturvetenskapliga forskargruppen KuFo på Karlstads universitet, och intresserar sig för den här trenden:

- Det är ett stort samtidsfenomen, det finns överallt just nu, säger Marinette Grimbeek som nyligen doktorerade med en avhandling om apokalypsen i Margaret Atwoods MaddAddam trilogi.

Orsaken till undergången kan variera väldigt i genren, med allt från zombies till naturkatastrofer.

- Det går trender i vad som förstör jorden, och det beror på tidsepoken. Just nu är det naturligtvis klimatförändringarna som gör att det känns trovärdigt, medan man på 60-talet tänkte sig att det var kärnvapenkrig som skulle föröda jorden, säger Andreas Nyström.

I ungdomslitteraturen är den här trenden dominerande just nu. Men det beror inte på att ungdomar är mer pessimistiska än andra, menar Marinette Grimbeek:

- Den här typen av berättelser ger läsaren eller tittaren en karaktär som överlever och kan göra något åt situationen, och jag tror det tilltalar, säger hon.

- De flesta som läser de här böckerna eller ser de här serierna ser sig själva som en överlevare och inte som de 99 procenten som stryker med, påpekar Andreas Nyström som särskilt vill tipsa om boken/filmen, Vägen av Cormac McCarthy. 

- Det är en av de bästa i den här genren, håller Marinette Grimbeek med om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".